Bize yazılımcı değil sanayici diyebilirsiniz.
TOBB Türkiye Yazılım Meclisi başkanı Melek Bar Elmas’ın açılış konuşmasını çok beğendim. Kendisi Türkiye’nin ilk bilgisayar mühendislerinden. Konuya son derece hakim ve vizyoner yaklaşımı ile konuyu net bir şekilde özetledi. İşini bilen ve seven yöneticiler geleceğe daha pozitif bakmamızı sağlıyor. Sonrasındaki bürokrasi diline bürünen konuşmalara fena halde bozuluyorum.
İş hayatı, dijital , teknoloji , yazılım üzerine bu düzeyde bir toplantıda insanın karşısına, içi geçmiş başka kafalar çıkınca, gerçekten olmuyor. Bu mecrada sektörün ateşini üzerinde taşıyan başarı hikayeleri yazabilen isimlere alan açmak lazım. Toplantı ile ilgili alabildiğim notlarımı paylaşıyorum :
- Türkiye Dünyadaki yazılım pazarından ve yazılım ihracatı üzerinden çok küçük bir pay alabiliyor.
- Yazılım sektöründe ülke olarak kendi büyüklüğümüzün çok gerisindeyiz.
- Devlet inşaat odaklı büyümenin sürdürülebilir olmayacağının farkında fakat teknoloji – yazılım - dijital de atılım yapabilmek için mental olarak mecranın çok uzağında.
- Devlet destekleri ve AR-GE teşvikleri konusunda bizi daha etkin bir süreç bekliyor.
- Yazılım üreticileri, kendisine sunulan destekleri kendi işinde yazılım üzerinde kullanmalı. Yoksa kendi kendimizi kandırmış olacağız. ( Destekleri arsaya , yeni eve - arabaya dönüştürenlere çok rastladım )
- Temmuz 2017 itibariyle Türkiye'de 589 Ar-Ge ve 74 tasarım merkezi varmış. Teknoloji Bakanı yıl sonuna gelindiğinde bu sayının 1000 ‘e tamamlanacağını söyledi. Neden 1000. 1000 olunca ne olacak? Mevcut 589 un temelde neler başardığı konuşulmadı bende anlamadım :(
- Gebze’de kurulmakta olan Bilişim Vadisi ( Yeni Osmangazi Köprüsü’ne çok yakın ) 100.000 kişiye istihdam sağlanacağı söylendi. Bilişim Vadisi daha henüz temel atma aşamasındayken,Genel Müdürü 2015 yılındayken bir toplantımız olmuştu. Tamamlandığında Türkiye’nin silikon vadisi ortamı olmaya aday görünüyor ve fakat platforma verdiğimiz önemi, kapsam ve içerik tarafında gerçekleştirmek konusunda şüpheliyim. Örneğin Harika kampüsleri olan fakat çok kötü eğitim sunan üniverstelerimiz var. Bilişim Vadisi de bun gibi, daha büyük bir teknokent tadında bir kampüs alanına indirgenirse, sektöre hiçbir fayda getirmez. Üretim - İçerik ve Yazılımın globale pazarlanması konularında çok çalışmamız lazım.
- Sektörün derinleşebilmesi için ;
- İşin doğası gereği , yazılım üreticilerinin global pazarlara açılması lazım. Üretimi en başta yerel unsurlara göre değil, global ölçeği dikkate alarak tasarlamak gerekiyor.
- İç pazarda ve özellikle Anadolu'daki işletmeler için yazılım kullanmak ve sistemli çalışmak konusunda farkındalığı artırmamız gerekiyor.
- Bilişimde Yetkin İnsan Gücü konusunda çalışmaların yapılması umut verici fakat buradaki yatırımların sonuç vermesi çok zaman alacak. Zaman sektörün en önemli dinamiği ve daha fazla zaman kaybedemeyiz. AR-GE ve büyük ölçekli üretim tarafında üst düzey uzmanlar ve yüksek nitelikli kadrolar kazanmak için yurt dışından transferler yapılması üzerine düşünülebilir.